- Ola Nawrat
Truskawkowe babeczki
A czemu nie skorzystać z owoców dostępnych od reki?
Dlaczego warto wykorzystać sezonowe owoce aby stworzyć coś pysznego i pożywnego na drugie śniadanie lub deser :)

Wychodząc z tego założenia powstały truskawkowe babeczki. Nie należę do osób, które lubią spędzać dużo czasu w kuchni :p dlatego przepis jest prosty i szybki! Czyli to co mamusie i ich dzieci lubią najbardziej :)
Zanim jednak sam przepis truskawkowe mufinki, kilka słów o tym dlaczego warto stawiać właśnie na truskawki i korzystać póki mamy je na wyciągniecie ręki.
Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, przy niewielkiej ilości kalorii. Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie – w takich przypadkach powinno się je jeść przed posiłkiem.
Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Ze względu na dużą zawartość witamin owoce te powinny być wybierane przez osoby cierpiące na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin.
Truskawki zawierają zwłaszcza witaminę C. W 1 szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych.
Badania opublikowane przez Archives of Opthalmology wykazały, iż jedzenie trzech lub więcej porcji owoców tak bogatych w witaminę C jak truskawki, może zmniejszyć ryzyko utraty wzroku przez osoby starsze.
Z kolei europejscy naukowcy ustalili, że pożywanie truskawek chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywołanymi alkoholem. Jakie jeszcze właściwości mają truskawki?
Truskawki i ich właściwości:
właściwości przeciwnowotworowe
obniżają poziom cholesterolu
dzięki zawartemu błonnikowi wpiera perystaltykę jelit.
Witaminy Minerały
Witamina C - 58.8 mg Wapń - 16 mg
Tiamina – 0.024 mg Żelazo - 0.41 mg
Ryboflawina – 0.022 mg Magnez - 13 mg
Niacyna - 0.386 mg Fosfor - 24 mg
Witamina B6 - 0.047 mg Potas - 153 mg
Kwas foliowy - 24 µg Sód - 1 mg
Witamina A – 12 IU Cynk - 0.14 mg
Witamina E – 0.29 mg
Witamina K - 2.2 µg
Wiecie już dlaczego prócz pysznego smaku warto jeść truskawki. Czas więc na przepis.
Truskawkowe babeczki
Składniki:
szklanka mąki ryżowej,
szklanka mąki owsianej (u mnie: zblendowane płatki owsiane),
szklanka mleka sojowego
1 jajko,
1/2 szklanki oleju, np. kokosowego lub rzepakowego,
1/3 szklanki cukru kokosowego - możesz spokojnie zastąpić go innym słodziłem :)
łyżeczka proszku do pieczenia.
około 200 g truskawek.
Suche składniki wymieszaj razem, następnie dodaj jajko, olej, mleko.
Truskawki drobno pokrojone dodaj na końcu. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i przelej do foremek.
Piec przez około 23-28 minut (w zależności od piekarnika) w temperaturze 200 stopni.
Truskawkowe babeczki gotowe! Smacznego!
Uwaga!
Ilość cukru lub słodzika dostosuj do owoców. Jeśli masz słodkie owoce zwróć na to uwagę ;)
#muffinki #truskawkowemufinki #truskawkowebabeczki #truskawki