top of page
  • Ola Nawrat

Truskawkowe babeczki

A czemu nie skorzystać z owoców dostępnych od reki?

Dlaczego warto wykorzystać sezonowe owoce aby stworzyć coś pysznego i pożywnego na drugie śniadanie lub deser :)



Wychodząc z tego założenia powstały truskawkowe babeczki. Nie należę do osób, które lubią spędzać dużo czasu w kuchni :p dlatego przepis jest prosty i szybki! Czyli to co mamusie i ich dzieci lubią najbardziej :)


Zanim jednak sam przepis truskawkowe mufinki, kilka słów o tym dlaczego warto stawiać właśnie na truskawki i korzystać póki mamy je na wyciągniecie ręki.


Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, przy niewielkiej ilości kalorii. Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie – w takich przypadkach powinno się je jeść przed posiłkiem.

Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Ze względu na dużą zawartość witamin owoce te powinny być wybierane przez osoby cierpiące na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin.

Truskawki zawierają zwłaszcza witaminę C. W 1 szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych.

Badania opublikowane przez Archives of Opthalmology wykazały, iż jedzenie trzech lub więcej porcji owoców tak bogatych w witaminę C jak truskawki, może zmniejszyć ryzyko utraty wzroku przez osoby starsze.

Z kolei europejscy naukowcy ustalili, że pożywanie truskawek chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywołanymi alkoholem. Jakie jeszcze właściwości mają truskawki?


Truskawki i ich właściwości:

  • właściwości przeciwnowotworowe

  • obniżają poziom cholesterolu

  • dzięki zawartemu błonnikowi wpiera perystaltykę jelit.



Witaminy Minerały


Witamina C - 58.8 mg Wapń - 16 mg

Tiamina – 0.024 mg Żelazo - 0.41 mg

Ryboflawina – 0.022 mg Magnez - 13 mg

Niacyna - 0.386 mg Fosfor - 24 mg

Witamina B6  - 0.047 mg Potas - 153 mg

Kwas foliowy -  24 µg Sód - 1 mg

Witamina A – 12 IU Cynk - 0.14 mg

Witamina E – 0.29 mg

Witamina K - 2.2 µg


Wiecie już dlaczego prócz pysznego smaku warto jeść truskawki. Czas więc na przepis.


Truskawkowe babeczki


Składniki:

  • szklanka mąki ryżowej,

  • szklanka mąki owsianej (u mnie: zblendowane płatki owsiane),

  • szklanka mleka sojowego

  • 1 jajko,

  • 1/2 szklanki oleju, np. kokosowego lub rzepakowego,

  • 1/3 szklanki cukru kokosowego - możesz spokojnie zastąpić go innym słodziłem :)

  • łyżeczka proszku do pieczenia.

  • około 200 g truskawek.

Suche składniki wymieszaj razem, następnie dodaj jajko, olej, mleko.


Truskawki drobno pokrojone dodaj na końcu. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i przelej do foremek.


Piec przez około 23-28 minut (w zależności od piekarnika) w temperaturze 200 stopni.


Truskawkowe babeczki gotowe! Smacznego!



Uwaga!


Ilość cukru lub słodzika dostosuj do owoców. Jeśli masz słodkie owoce zwróć na to uwagę ;)


#muffinki #truskawkowemufinki #truskawkowebabeczki #truskawki


140 wyświetleń

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page