- Ola Nawrat
Szybkie i smaczne ciasto dyniowe!

Od razu je polubiłam i dotychczas piekłam już kilkakrotnie.
To będzie moje must have każdego dyniowego sezonu!
Ciasto dyniowe jest naprawdę przepyszne oraz wilgotne w środku.
Ja je wzbogaciłam orzechami włoskimi i polewą czekoladową co okazało doskonałym połączeniem.
Zresztą sami spróbujcie!
Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - składniki:
Przygotuj sobie formę o wymiarach około 13 x 23 cm.
2 jajka
1/3 kubka cukru lub 1/2 ksylitolu (1 kubek = 300 ml)
1/2 kubka oleju - u mnie olej rzepakowy 1 kubek mąki ryżowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kubki startej na dużych oczkach dyni
1/2 kubka posiekanych orzechów włoskich
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę ;-)
Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z olejem.
Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu dynię i drobno posikane orzechy.
Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Ciasto po ostudzeniu polać polewą czekoladową (roztopiona gorzka czekolada z odrobiną mleka) i posypać posiekanymi orzechami.

Koniecznie daj znać jak smakowało! :-)
Życzę smacznego, Ola :)