top of page
  • Ola Nawrat

Szybkie i smaczne ciasto dyniowe!



Od razu je polubiłam i dotychczas piekłam już kilkakrotnie.

To będzie moje must have każdego dyniowego sezonu!

Ciasto dyniowe jest naprawdę przepyszne oraz wilgotne w środku.

Ja je wzbogaciłam orzechami włoskimi i polewą czekoladową co okazało doskonałym połączeniem.

Zresztą sami spróbujcie!


Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - składniki:


Przygotuj sobie formę o wymiarach około 13 x 23 cm.

  • 2 jajka

  • 1/3 kubka cukru lub 1/2 ksylitolu (1 kubek = 300 ml)

  • 1/2 kubka oleju - u mnie olej rzepakowy 1 kubek mąki ryżowej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 kubki startej na dużych oczkach dyni

  • 1/2 kubka posiekanych orzechów włoskich

  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę ;-)


Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z olejem.

Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu dynię i drobno posikane orzechy.

Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.

Ciasto po ostudzeniu polać polewą czekoladową (roztopiona gorzka czekolada z odrobiną mleka) i posypać posiekanymi orzechami.



Koniecznie daj znać jak smakowało! :-)


Życzę smacznego, Ola :)




31 wyświetleń

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page